Stockholmsregionen är idag en av de snabbast växande regionerna i Europa med en tillväxt på 30 - 40 000 personer om året, dvs ett 100-tal nya stockholmare varje dag.
Täby har en nyckelposition i den strategi som är framtagen för att klara tillväxten i Storstockholm. Parallellt med Stockholm stad, som är den enda centrala stadskärnan idag, utvecklas åtta yttre regionala stadskärnor, varav Täby centrum – Arninge blir en av stadskärnorna.
Fram till 2030 förväntas befolkningen i Täby kommun öka från dagens 70 000 till 90 000 invånare. Täby Park, en stadsdel där det i en framtid kommer att bo 20 000 människor och finnas 6000 arbetsplatser, är en viktig del av den regionala stadskärnan.
Hur kommer det att påverka livet i Täby och inte minst trafiken i och omkring Täby?
Svaret är att trafiksituationen idag inte kan jämföras med trafiken om 10-20 år.
Redan nu görs stora omställningar i samhället och bilindustrin för att ställa om till färre bilar och effektivare utnyttjande, vilket kommer att minska belastningen. Täby Park är från början planerat för en mer hållbar persontrafik, såväl individuellt och kollektivt. Det har bland annat sin bakgrund i den medborgardialog som Täby kommun genomförde 2013 tillsammans med Täbyborna då det framgick att bra kollektivtrafik, miljövänligt boende och bättre förutsättningar för cykling var några av de önskemål som fanns på kommuninvånarnas önskelista.
”Redan i planeringen av Täby Park har vi skapat förutsättningar för att kunna ha en lägre parkeringsnorm, det vill säga hur många parkeringsplatser det ska finnas i relation till antal lägenheter. Stadsdelen har som mål att prioritera cykel och kollektivtrafik, att minska bilberoendet”, säger Agneta Wannerström, som arbetar med hållbarhetsfrågor i Täby Park AB.
Vid sidan av cykeln och Roslagsbanan kommer det naturligtvis att finnas bilar, men bilen kommer att spela en annan roll i framtiden.
Självkörande buss i Kista. Foto: Nobina
”Synen på bil och användningen av bil håller på att förändras, idag ser vi hur yngre inte längre prioriterar bil och körkort i samma utsträckning som tidigare generationer. Det kommer inte längre att vara viktigt att äga bil, utan istället att ha tillgång till bil när du behöver den. Det finns exempelvis bilpooler där en bil utnyttjas bättre i stället för att stå parkerad 95 procent av tiden”, säger Agneta Wannerström.
Förutom hållbarhetsarbetet i Täby Park sker mycket i och omkring Täby kommun för att minska bilberoendet, genom att en rad trafikförbättrande åtgärder genomförs. Roslagsbanan som står under upprustning kommer snart att kunna ta fler pendlare snabbare till stan med hjälp av nya dubbelspår och nya tåg.
Roslagsbanans nya tåg, X15p, sätts i trafik från 2020. Illustration: SLL.
En cykelplan inom kommunen med syfte att öka cyklandet och minska olyckorna har funnits på plats i fyra år. Så sent som i oktober fick Täby kommun ta emot utmärkelsen ”Årets cykelkommun i Stockholmsregionen” för sitt arbete.
Gång-och cykelstråk i Täby Park.
Men hur kommer trafiken att flyta under omvandlingen från kranskommun till central stadskärna och ett helt stadsdelsbygge?
Det kommer inte att flytta in 20 000 personer år 2020. De första åren kommer ett tusental personer att bosätta sig i Täby Park. Antal bilar kommer att vara färre i relation till antalet lägenheter än i tidigare byggda områden och tillgång till buss och pendeltåg på promenad-eller cykelavstånd kommer att vara bättre.
En annan viktig aspekt är själva bygget av Täby Park. Den tunga trafiken till och från Täby Park minimeras redan nu då bortschaktade jordmassor stannar inom området.
”Inga schakt- och krossmassor lämnar området idag utan alla massor läggs upp på galoppbanans område, tills de behövs igen längre fram. Vilket gör mycket för att minska trafik och klimatpåverkan. Att vi kan hantera massor så här är möjligt när vi har tillgänglig mark, vilket inte är så vanligt när vi bygger i städer idag”, säger Agneta Wannerström.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xntbypar/public_html/tabyparktidning.se/wp-content/plugins/slickquiz/php/slickquiz-front.php on line 59