Det unika med Täby Park är helhetssynen på projektet, som naglades fast redan från början, menar Magnus Lindén:
”När man projekterar större områden är det en lång process, det är ett samhälle som växer upp. Det är självklart att låta olika arkitektkontor komma med sina förslag och väva ihop det med hur infrastrukturen ska ordnas med el, transporter, sophämtning, parkering, det blir ganska tekniskt. I Täby Park-projektet, när det drog igång för drygt tre år sedan, lade vi in ytterligare ett moment parallellt med programhandlingen innan det detaljerade arbetet med detaljplanen drog igång. Vi tog fram ett övergripande dokument som förklarade vad Täby Park skulle stå för, vad vill man uppleva och hur blir den här stadsdelen attraktiv att besöka, bo och arbeta i?”
Arbetet med det värdegrundade dokumentet landade i att Täby Park beskrivs som en ”Storstad på kartan men en småstad i själen”. Stadsdelen ska vara inbjudande, det ska finns utrymme för såväl planerade som oplanerade aktiviteter. Livet i den nya stadsdelen ska präglas av ett hållbarhetsperspektiv utifrån flera dimensioner, inte bara miljömässigt, även socialt och ekonomiskt.
“Att vi skapade en gemensam bild har gett en annan dimension i arbetet, alla är med från början på vilket sorts stadsdel vi ska bygga, det har verkligen underlättat planeringen.”
Hur kommer de inflyttade att märka att teamet bakom projekteringen tänkt på ett nytt sätt?
”Jag hoppas och tror att de som flyttar in här kommer att känna skillnad, att här finns det ett helhetstänk, inga byggnader eller platser som bara tillkommit på ritbordet för att få ihop projektet. Det är en utmaning att orka lägga ned möda på detaljerna, inte minst ekonomiskt. Men det skapar också värden. Vår vilja är att bygga något hållbart som skapar intresse och ger upplevelser decennier framåt. Den som kommer på besök i Täby Park ska vilja promenera ett par extra varv för upplevelsens skull. Vårt mål är dessutom att de kan göra det utan karta då känslan och hierarkin mellan de urbana rummen ska göra att besökarna förstår åt vilket håll man skall gå för att komma till grönstråk eller Boulevarden”
Rent konkret så kommer helhetstänket att märkas i allt från ljussättning, planering av grönområden som ska vara lika inbjudande för äldre som unga. Placering av av lokaler, kontor, affärer, restauranger, planeras i minsta detalj.
”Vilket kvartershörn lämpar sig för en Bistro och hur ligger solen på när det är läge för ett besök? Kan vi planera byggnaderna som påverkar det så det blir optimalt? Det är typiska detaljfrågor som vi haft uppe.”
Ett viktigt punkt i arbetet vad Täby Park skulle stå för, var hur det framtida behovet såg ut hos människor som flyttar till staden.