Roslagsbanan, en gång den charmiga men saktfärdiga förortspendeln, är under kraftig förvandling. I snart tio år har linjen byggts om för att klara kraven på bättre miljö och ökad trafik. Men nu börjar resultaten synas. Och om bara några år blir det nya tåg och tätare avgångar.
Medan de stora tunnelbaneinvesteringarna i Stockholm får
stora rubriker har omdaningen av Roslagsbanan pågått mer eller mindre i det
tysta. Kanske inte för alla luttrade resenärer längs linjen som fått busspendla
titt som tätt i väntan på att nya spår ska komma på plats. Men för dem som inte
provat Roslagbanan på länge innehåller redan dagens färd många nyheter, och
fler kommer det att bli. Idag har Roslagsbanan cirka 50 000 påstigande
passagerare varje dygn och antalet kommer att öka i takt med ny inflyttning.
Sedan 2010 har arbetet pågått och resultatet börjar bli
påtagligt, 19 kilometer nya spår som förbättrar turtätheten, nya stationer, nya
tågdepåer och snart nya tåg.
Roslagsbanans nya tåg, X15p, sätts i trafik från 2020,
Om några år kompletteras de nuvarande X10p-tågen med nya X15p-tåg. Det rör sig om 22 tågset som börjar köras på prov redan nästa år. Då kommer det, förutom att resan blir bekvämare, bli tätare mellan avgångarna. Pendlarnas tålamod med banstopp och bussar kommer då att betala sig i form av tätare avgångar, var tionde minut.
Den som har ännu lite längre tidshorisont kan se fram emot nästa stora steg för Roslagsbanan. Stockholm Östra kommer inte att vara slutstation när linjen dras hela vägen in till T-centralen. Den framtida sträckningen blir i en ny tunnel från Universitetet via Odenplan till T-centralen. När den är igång kommer järnvägen mellan Universitetet och Östra station att tas bort. Projektstart är planerad till 2026, bygget startar några år senare. Projektet kommer att ta 12 år att färdigställa, men norrortskommunerna arbetar för en tidigareläggning av projektet.
Tågexperten Henrik Block som arbetar med Roslagsbanan skrev nyligen ett debattinlägg i Mitt-i-Täby att den pågående utbyggnaden av Roslagsbanan förbättrar kapaciteten med 80 procent. En motsvarande utbyggnad av t-banan till Täby “skulle inte alls ge samma kapacitet”, enligt Henrik Block.
Närmiljön
i Roslagsbanans omgivning kommer också att förbättras med mindre buller och
ökad säkerhet. Dessutom vidtas en rad åtgärder för att minska klimatavtrycket. Exempel
på miljöarbete är att de nya vänthallarna i Roslags Näsby har byggts med
organowood (miljöklassat träskyddssystem) och gröna tak med sedum (bladväxter),
byggande av faunapassager, insekts- och
salamanderhotell samt att nyckelbiotoper skyddas
Enligt beräkningar motsvarar klimatnyttan med Roslagsbanans utbyggnad 15 000 ton koldioxidutsläpp per år, vilket kan jämföras med CO2-utsläppen för 6 000 svenskars Thailandsresor tur och retur eller 12 000 bilresor på 1 mil vardera. (Källa DN/faktaifrågan 2018-11-29)
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/xntbypar/public_html/tabyparktidning.se/wp-content/plugins/slickquiz/php/slickquiz-front.php on line 59