Det händer mycket i Täby Park. Även om det dröjer innan vi får se några byggkranar, arbetar Anna Galli, vd i Täby Park AB, och hennes team för fullt med utvecklingen av området.
”Vi är mitt uppe i planarbetet. Detaljplanesamrådet, där alla intressenter har fått lämna sina synpunkter avslutades i augusti och kommunen arbetar nu med att sammanställa alla synpunkter. Jag har förstått genom de samrådsmöten vi haft att många ser mycket positivt på planerna för området”, säger Anna Galli.
Under hösten fortsätter planarbetet och en förhoppning är att detaljplanen kan antas under våren. När alla förutsättningar för området är fastlagda börjar den nya stadsdelen Täby Park växa fram på ritborden med sina hus, parker, torg, promenadstråk och gator.
”Vi hoppas kunna presentera det första boendet för blivande Täby Park-bor om ett år och byggstart sker i så fall vid årsskiftet 2017-2018.”
Det är nu fem år sedan som planerna på den nya stadsdelen i Täby började ta form. Innan byggplanerna blev mer konkreta, gjorde Täby kommun en omfattande undersökning bland kommuninnevånarna, en medborgardialog, som blev ett viktigt underlag i planarbetet.
Under de år som gått har även nya intryck implementerats. En viktig del för inspiration och erfarenhetsutbyte är arbetet inom Citylab Action, en guide för hållbar stadsutveckling. Här samlas medlemmar i Sweden Green Building Council, en ideell organisation inom samhällsbyggnadssektorn. Sammanlagt är det idag representanter från 12 olika stadsutvecklingsprojekt i Sverige som deltar i Citylab Action.
”Arbetet i Citylab Action har varit mycket värdefullt. Gemensamma möten kring hållbarhetsfrågorna har både lett till frågeställningar och gett insikter. Hur skapar vi de bästa förutsättningarna för en gå- och cykelstad? Hur utvecklar vi en stadsmiljö utifrån hållbarhet och människans välbefinnande.
Samtidigt som arbetet med plan och hållbarhet pågår ägnar sig Anna Galli åt en högst konkret fråga: Vad ska hända med Täby Galopps gamla läktarbyggnad? Under sommaren gick tidningen Mitt-i-Täby ut och frågade Täbyborna om vad de skulle vilja ha i och kring läktarbyggnaden. Förslagen strömmade in. Allt från dans till bridgearena, kulturhus och kontorshotell (artikeln i Mitt-i-Täby kan du se här och ytterligare några av förslagen kan du se här).
”Det fanns verkligen många spännande förslag, det vi tittar på nu är vilken typ av verksamhet som fungerar i byggnaden och den ska helst ligga i linje med den inriktning som den nya stadsdelen kommer att ha.”
Som ett första steg i förvandlingen av galoppläktaren kommer Täby Park AB att genomföra en teknisk besiktning för att se i vilken form byggnaden är och om den svarar upp mot dagens krav på tillgänglighet och säkerhet. Så småningom kommer byggnaden att rivas för att ge plats åt det nya stadsrummet, men det kommer att dröja ett antal år.
”Fram till dess vill vi fylla byggnaden och intilliggande område med något som attraherar besökare, ett exempel är julmarknaden som drar igång månadsskiftet november, december. Mina personliga önskemål på längre sikt är att vi får hit någon restaurang, ett café, kanske ett gym och ett kontorshotell. Vi kan även se tillfälliga lösningar, event, foodtrucks, kanske en nyårsfest för Täbyborna? De fantastiska utomhusytorna kan utnyttjas för löpning och bollsporter. Snörika vintrar kan det bli utmärkta skidspår”, säger Anna Galli.
Dialog med ett flertal intressenter pågår och Täby Park Tidning får sannolikt anledning att återkomma i ämnet.